امروز دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 http://tizi.cloob24.com
0

در این بخش با

اختلالات ناخن - علل، علائم و درمان
آن آشنا می شوید.


لکه سفید در ناخن
لکه سفید در ناخن یک نوع اختلال در ناخن است که در ارتباط با یک بیماری دیگر بنام هیپوآلبومینِمی hypoalbuminaemia (کاهش آلبومین خون کمتر از حد طبیعی) بوجود میاید. این بیماری یا بصورت سفیدی کامل یا لکه سفید روی ناخن مشخص می شود. این حالت می تواند با مصرف داروهای سیتوتوکسیک cytotoxic (نوعی داروی ضد سرطان) بر روی ناخن نمایان شود که در چنین حالتی خطوط موازی سفید رنگ روی ناخن بوجود میاید. لکه های سفید به عنوان یک اثر جانبی شیمی درمانی در چندین بیمار که به بیماری غدد مبتلا هستند، ایجاد شده است. گاهی اوقات بر اثر مسمومیت آرسنیک (یک نوع ماده سمی)، عفونت های ریوی یا نارسایی کلیه سفیدی ناخن بوجود میاید.
این بیماری می تواند به چند صورت باشد، بصورت لکه های سفید، خطوط سفید، خطوط منقطع سفید باشد. تغییر رنگ درماتریکس کوچک ناخن (ریشه ناخن)، سفیدی، صورتی یا قرمز رنگ درقسمت بیش از نصف ناخن، لکه های سفید در قسمت کناره های ناخن تا نزدیک کوتیکول هم یکی از انواع این بیماری است. خطوط سفید بصورت خطوط عرضی روی ناخن مشخص می شوند در حالیکه خطوط سفید منقطع تمام ناخن را سفید نشان می دهد و لکه های سفید دربعضی مواقع روی ناخن پدیدار می شود.

خطوط بیو - beau
این خطوط بصورت خطوط عمیق شیاردار روی ناخن انگشت مشخص می شوند که از یک طرف ناخن تا طرف دیگر آن بوجود میایند. این خطوط عموماً دوجانبه هستند و در طی بیماریهای جسمی متعددی، مانند قطع موقتی رشد ناخن بوجود میایند. پزشکان نیز بر این باورند که این بیماری ها می تواند به علت عفونت و یا بعضی مشکلات در ناخن بوجود بیاید. خط بیو یک طرفه بسیار غیر معمول است و این خط بصورت یک شکستگی برآمده و یا فرورفته بر روی ناخن بوجود میاید. خطوط بیو به چندین علت امکان دارد بوجود بیاید.
یکی از این علت ها سوء تغذیه است. کمبود آهن و روی و در شرایطی مانند کم خونی یا دیابت و مشکلات عمده متالولیکی می تواند باعث این بیماری در ناخن شود. این مشکل را با نظافت ناخن می توان بر طرف کرد، به این صورت که ناخن را کوتاه نگه داشت و از مرطوب کننده ناخن و کوتیکول ناخن (یک لایه پوستی نازک در قسمتی که ناخن رشد می کند که ناخن از این قسمت تغذیه می شود) استفاده کرد و کمتر از لاک ناخن و پاک کننده های ناخن استفاده کرد.


سندرم ناخن زرد
این نوع اختلال در ناخن بسیار نادر است. این اختلال ترکیبی از لنف برونشیکتازی (بیماری مزمن گشاد شدن نایژه ها در ریه ها همراه با تنفس بدبو) و ذات الریه و یا سینه پهلو است. علائم این بیماری تورم لنف ها در بخش های مختلف بدن مخصوصاً در دست و پاها است. 50% از این بیماری بصورتی است که به سختی درمان می شود. این بیماری بیشتر از آنکه درناخن انگشتان دست باشد در ناخن پا بوجود میاید و باعث جدا شدن صفحه ناخن از تیغه ناخن می شود (تیغه ناخن قسمت سفید ناخن است که به سمت بیرون رشد می کند). هم ناخن و هم پوست زیر ناخن امکان ادارد تحت تاثیر این بیماری قرار گیرد و می تواند آن قسمت از پوست را به رنگها زرد و سیاه و سفید و سبز درآورد. این بیماری اغلب با بیماری های دیابت و اختلالات تنفسی همراه است. سندرم ناخن زرد بیشتر در میانسالی امکان دارد بوجود بیاید ولی تحت عوامل ارثی نیز می تواند افراد جوان را هم در معرض خطر این بیماری قرار دهد.

ناخنهایتان را برانداز کنید ببینید چه رنگی هستند. درخشان و صورتی هستند یا آبی و کبود؟ براق و سفت هستند یا زود می شکنند و خط خطی هستند؟ ممکن است شمایی که این هفت نشانه که در ادامه به آنها اشاره می کنیم را روی ناخن‌های‌تان مشاهده کنید فقط به فکر زیبایی دست و پای‌تان نباشید و سعی نکنید با مانیکور کردن عیبها و سلامتی ناخنها را بپوشانید. پژوهشگران می‌گوینداگر ناخنها شکل و رنگ خوبی نداشت علاوه بر نازیبا شدن ناخنها نشانه بیماری هم هستند که باید از ا»ها غافل نشوید


ناخن‌ها‌ی‌تان سیاه است؟
سیاه شدن ناخن‌ها همیشه نگران‌کننده نیست. گذشته از کبودی ناشی از فشار و ضربه که می‌تواند ناخن‌های شما را سیاه کند، این مشکلات که برخی‌ کم‌خطر و بعضی دردسرساز هستند، می‌توانند دلیل سیاه شدن ناخن‌های شما باشند.

دلیل اول: اولین دلیلی که می‌تواند به سیاه شدن ناخن‌های شما منجر شود، تغییر رنگدانه‌هاست که به دلایل ژنتیک اتفاق می‌افتد. درست همان‌طور که تغییر رنگ دانه‌ها ممکن است به تولد یک خال در بدن تان منجر شود، ناخن‌ها‌ی‌تان هم با چنین تغییری می‌توانند سیاه شوند.

دلیل دوم: اگر تنها یک خط تیره از قسمت پوست پایینی ناخن‌تان تا نوک آن کشیده شده (یا اگر اندازه و شکل این خط به سرعت تغییر می‌کند) مراقب باشید! مشکل شمایی که این خط عمودی روی ناخن‌تان سبز شده، جدی‌تر از آن است که بتوانیم در قالب تغییر رنگدانه‌ها خلاصه‌اش کنیم. یک تومور پوستی ممکن است خود را در قالب این ظاهر سیاه نشان دهد. متخصصان می‌گویندبا مشاهده چنین آثاری روی ناخن‌ها بلافاصله باید با پزشک مشورت کرد.

دلیل سوم: اگر چنین خطی را روی ناخن‌تان می‌بینید خونسردی‌تان را حفظ کنید. ممکن است خبری از سرطان و مرگ نباشد و تنها یک عفونت قارچی که خود را با رنگ خاکستری تیره یا سبز نشان می‌دهد زیر ناخن شما زندگی کند.

ناخن‌ها‌ی‌تان آبی است؟
صاحبان ناخن‌های آبی به خوش‌شانسی صاحبان ناخن‌های سیاه نیستند. گروه قبلی اگر به سرطان پوست دچار نشده باشند با راه‌های ساده‌ای می‌توانند سیاهی ناخن‌های‌شان را برطرف کنند اما کسانی که ناخن آبی دارند نیازمند درمان جدی مشکل‌شان هستند.

دلیل اول: آبی شدن ناخن‌های شما می‌تواند از اختلال خون‌رسانی در بدن‌تان حکایت کند. شمایی که این رنگ را روی دست‌تان می‌بینید، احتمالا دچار مشکلی هستید که نمی‌گذارد اکسیژن خون به اندازه کافی به نوک انگشتان‌تان برسد. شاید یک اختلال ساده در گردش خون دلیل این بدرنگی شده باشد.

دلیل دوم: ممکن است مشکل شما خیلی جدی‌تر از یک اختلال ساده باشد. ابتلای جدی به بیماری‌های قلبی یا مشکلات ریوی می‌تواند سیستم گردش خون‌تان را دچار مشکل کند و با نرساندن اکسیژن به ناخن‌های‌تان آنها را آبی نشان دهد.

ناخن‌های‌تان سفید است؟
مشکلات دردسرساز بی‌شماری می‌تواند سفید شدن ناخن‌های شما را به همراه بیاورد. در خوشبینانه‌ترین شرایط کسانی که ناخن سفید دارند کمی بی‌اعصابند اما در میان این افراد کم نیستند کسانی که از اختلال جدی در کارکرد اندام‌های درونی بدن‌شان رنج می‌برند.

دلیل اول: سوء‌تغذیه و نرسیدن مواد مغذی لازم به بدن، می‌تواند از ابتدایی‌ترین مشکلات جسمانی باشد که خود را در قالب سفیدی و رنگ پریدگی ناخن‌ها نشان می‌دهد.

دلیل دوم: اگر به جای سفید شدن کل ناخن‌تان تنها لکه‌های سفیدی روی آن ایجاد شده، به متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید. شاید شما بی‌آنکه حواس‌تان باشد در طول روز مدام ناخن‌ها‌ی‌تان را دستکاری می‌کنید و فشارشان می‌دهید. اما اگر اعصاب‌تان ضعیف نیست، احتمالا تمام‌مدت مشغول انجام کارهای خانه هستید و حین کار کردن به ناخن‌ها‌ی‌تان ضربه‌هایی وارد می‌شود که باعث لکه‌دار شدن‌شان می‌شود.

دلیل سوم: اما مهم‌ترین احتمالی که باید جدی گرفته شود ابتلا به بیماری‌های کبدی است پس اگر خورد و خوراک‌تان خوب است، به محض دیدن سفیدی ناخن‌ها‌ی‌تان به یک متخصص کبد مراجعه کنید. از نظر متخصصان ناخن‌های سفید به‌خصوص اگر حاشیه‌ای تیره داشته باشند، ممکن است از بیماری‌های جدی کبدی خبر دهند.


ناخن‌ها‌ی‌تان زرد است؟
تمام مشکلات ناخن به‌دلیل بیماری‌های درون بدنی ایجاد نمی‌شوند. گاهی سهل‌انگاری در مراقبت از این اندام به ظاهر مقاوم یا بی‌توجهی به بهداشت آن می‌تواند تغییر رنگ یا تغییر شکلش را هم به همراه بیاورد. صاحبان ناخن‌های زرد هم اغلب در گروه این سهل‌انگارها جا می‌گیرند.

دلیل اول: عفونت‌های قارچی می‌تواند دلیل زرد شدن ناخن‌های شما باشد. اگر ناخن‌ها‌ی‌تان را کاشته‌اید، بهتر است قبل از بررسی دلایل احتمالی دیگر، احتمال عفونت را بررسی کرده و خیال دوباره کاشتن ناخن را هم از سرتان بیرون کنید. اگر هرچه زودتر به این مشکل رسیدگی نکنید، شاید عفونت‌ها خود را به شکل ضخیم‌تر شدن ناخن‌تان هم نشان دهند.

دلیل دوم: این احتمال‌ها چندان قوی نیستند. اما در مواردی صاحبان ناخن‌های زرد از بیماری‌های جدی‌تری مثل تیروئید، مشکلات ریه، دیابت و آرتریت شکایت می‌کنند.

دلیل سوم: اگر برای مدت طولانی لاک را روی ناخن‌تان نگه می‌دارید و بدون آنکه چند روز اجازه تنفس به ناخن‌های‌تان بدهید تنها رنگ لاک‌تان را عوض می‌کنید، باید با زردی ناخن‌های‌تان هم بسازید. البته خوشبختانه در این مورد بعد از چند روز استراحت دادن به ناخن‌ها و تقویت آنها رنگ زرد تا حد زیادی کمتر می‌شود.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع:

برگرفته از پروین منصوری متخصص پوست و زیبایی

ارسال دیدگاه